När du har kommit hem med ditt barn börjar ert gemensamma liv i Sverige. I barnets hemland finns det människor som har tagit hand om/varit ansvariga för barnet och som bryr sig om hur det går för er familj i Sverige. Därför är uppföljningsrapporterna en viktig del i adoptionsprocessen. Hur länge man behöver följa upp en adoption beror på vilket land man adopterar ifrån.
I barnets ursprungsland kan det finnas adoptionskritiker som är övertygade om att barnet skulle ha fått det bättre på barnhem/familjehem i ursprungslandet, än att bli adopterad av en utländsk familj. De allra flesta är dock övertygade om att en familj är det bättre alternativet för barnet, även om familjen bor i Sverige. Uppföljningsrapporterna är ett bevis för de som medverkar vid internationella adoptioner på att barnen har det bra i sina nya familjer i utlandet.
Adopterade som gör en återresa till sitt ursprungsland får ofta ta del av uppföljningsrapporterna. Det blir en bekräftelse på att människor i ursprungslandet bryr sig om hur det går för dem. Den adopterade kan också efter att ha uppnått myndig ålder begära ut kopior av handlingar från sin adoption, där också uppföljningsrapporterna ingår.
Uppföljningsrapporteringen är både en förutsättning och ett absolut krav för att internationella adoptioner ska kunna genomföras i våra samarbetsländer. Enligt Adoptionscentrums avtal måste du fullfölja din skyldighet att göra uppföljningsrapporter. Om detta missköts kan du inte räkna med vår hjälp vid en framtida adoption och det finns risk för att våra samarbetsländer avslutar samarbetet med oss.
Krav och Rutiner
Colombia
Ett krav för att få adoptera från Colombia är att man skickar in uppföljningsrapporter i två år efter adoptionen. Man förbinder sig att sända fyra uppföljningsrapporter till colombianska myndigheter. Alla rapporter skrivs av er hemutredare.
Socialsekreteraren har skyldighet att cirka ett halvår efter er hemkomst göra ett hembesök och följa upp hur det går för barnet i familjen. Om hen inte själv skriver rapporten på engelska ska den översättas av en auktoriserad översättare.
Två månader efter barnets hemkomst är det dags för den första rapporten, som ska bestå av det ifyllda rapportformuläret och foton.
När ni varit hemma i sex månader skickar ni den andra rapporten som ska bestå av rapportformuläret, foton, socialförvaltningens uppföljningsrapport samt tingsrättsbeslutet. Detta ska vara försett med laga kraft stämpel.
Både uppföljningsrapporten och tingsrättsbeslutet ska vara översatt av en auktoriserad översättare.
Den tredje rapporten ska skickas cirka ett år efter hemkomsten därefter ska ni fortsätta att rapportera en gång per år tills barnet fyllt 18 år. Alla rapporter ska bestå av rapportformulär och foton.
Samtliga rapporter, tingsrättsbeslut, fotografier ska skickas med e-post till Adoptionscentrum.
Uppföljningsrapporterna till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen.
Barnen kommer till Sverige som fosterbarn. När NACC tagit del av 3 uppföljningsrapporter, skrivna av er medgivandeutredare under de första 6 månaderna, utfärdar de ett adoptionssamtycke. I vissa fall kan ytterligare en rapport, som kommunen skriver efter 8 månader, krävas.
Ta kontakt med medgivandeutredaren för att få löfte om dessa rapporter, eftersom det vanligtvis endast görs en uppföljningsrapport. Man skickar själv brev och foton till barnhemmet, som barnet kommer ifrån.
Uppföljningsrapporter till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen.
Sex uppföljningsrapporter skall skickas till Indien under två års tid, den första tre månader efter hemskomsten. Alla rapporterna måste vara skrivna av utredaren i kommunen. Rapporterna skall vara på god engelska, om utredaren inte kan tillmötesgå detta krav, behöver rapporterna översättas till engelska av auktoriserad översättare.
Uppföljningsrapporter till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen.
De kinesiska myndigheterna kräver sex uppföljningsrapporter efter hemkomst med barnet om ni har fått inbjudningsbrevet och adopterat före 2015-01-01 där rapport 1, 2 och 3 ska skrivas av medgivandeutredaren i er kommun utifrån hembesök då ni varit hemma med ert barn i en månad, sex månader och tolv månader. Därefter ska ni själva skriva rapporterna efter två år, tre år respektive fem år efter hemkomsten.
Om ni har fått inbjudningsbrevet och adopterat efter 2015-01-01 kräver de kinesiska myndigheterna sex uppföljningsrapporter efter hemkomst med barnet där rapport 1, 2 och 3 ska skrivas av medgivandeutredaren i er kommun utifrån hembesök då ni varit hemma med ert barn i sex månader, tolv månader och två år. Därefter ska ni själva skriva rapporterna efter tre år, fyra år respektive fem år efter hemkomsten.
Uppföljningsrapporterna till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen.
Barnhemmet uppskattar att få ett litet brev/e-post efter hemkomsten där ni berättar om resan och ankomsten till Sverige. Denna hälsning räknas inte in i den obligatoriska uppföljningsrapporteringen; se nedan.
De som adopterar från Lesotho skickar rapporter under de fem första åren efter ankomst till Sverige. De fyra första återrapporterna skrivs av er utredare i kommunen, och de tre sista skriver ni själva på engelska.
Uppföljningsrapporterna till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen. Den madagaskiska adoptionsmyndigheten kräver av Adoptionscentrum/myndigheterna i Sverige att vi tar ansvar för uppföljningsrapporteringen. Ni som adopterar från Madagaskar har genom er namnteckning accepterat att skicka rapporter efter ert barns ankomst till Sverige.
Uppföljningsrapporterna till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen.
Föräldrar som fått barn från Montenegro har rapporteringsskyldighet till Socialministeriet i Montenegro under tre år efter att barnet kommit till Sverige. Man skickar sammanlagt sju rapporter och första rapporten skickas redan 14 dagar efter hemkomsten där man berättar om resan och ankomsten till Sverige. Brevet skall vara översatt till montenegrinska. Dessutom bifogas minst tre foton.
Uppföljningsrapporterna till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen.
Allmänt om rapporter och foton
Det finns en framsida till rapporterna: Formuläret är i PDF-format och är ifyllbart. “Time of procedure” avser när domstolsbeslutet fattades. Obligatoriskt för alla. Glöm inte att fylla i datum och att underteckna. Längst ned finns plats att fästa ett fint foto av ert barn.
Skriv själva rapporten i form av ett brev med underskrift och namnförtydligande.
Uppföljningsrapporterna till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen.
Ett krav för att få adoptera från Panamá är att man rapporterar i tre år efter adoptionen. Man förbinder sig att sända nio uppföljningsrapporter till panamanska myndigheter, en var fjärde månad. Alla rapporter skrivs av er hemutredare och de skall därefter bestyrkas och få apostille hos Notarius Publicus i Sverige, samt översättas till spanska av auktoriserad översättare i Latinamerika. Adoptionscentrum ombesörjer detta.
Serbien och Montenegro kräver att kommunen, d.v.s. er socialsekreterare gör uppföljningsrapporter var sjätte månad i tre år. I denna uppföljningsrapport ska de berätta hur de tycker att barnet anpassat sig i sin nya familj och omgivning, och om det skett några förändringar i familjen som påverkar familjesituationen. Adoptionscentrum vidarebefordrar dem till respektive myndighet i Serbien eller Montenegro. De skickas till Socialministeriet, det lokala socialtjänstkontoret i barnets födelseort samt barnhemmet/ Foster Care Centret
Uppföljningsrapporterna till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen.
De som adopterar från Sydafrika skickar rapporter under de fem första åren efter ankomst till Sverige. Officiella rapporter skrivna av utredaren på kommunen och personliga rapporter riktade till den biologiska familjen är obligatoriska.
Uppföljningsrapporterna till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen.
Medigvandeutredaren i hemkommunen ska skriva sex rapporter under det första året efter att adoptivföräldrarna fick barnet i sin vård. (Gäller efter 10 maj 2021.)
När barnet har fått svenskt medborgarskap, ska intyg om det skickas till Sydkorea.
Uppföljningsrapporterna till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen.
Föräldrar som har adopterat barn från Taiwan har rapporteringsskyldighet till organisationerna Cathwel Service och Good Shepherd Social Welfare Foundation – St Lucy. När det gäller Cathwel Service rapporterar man under minst sju år efter att barnet har kommit till Sverige och i vissa fall kan rapporteringen pågå tills barnet fyller 18 år. När det gäller St Lucy rapporterar man tills barnet fyller 18 år.
Uppföljningsrapporter till Thailand är en förutsättning för att slutföra adoptionen. Tre uppföljningsrapporter ska göras av er medgivandeutredare 2, 4 och 6 månader efter hemkomsten med barnet. Under denna period pågår en sk. samlevnadsperiod i Sverige, innan den thailändska centralmyndigheten, baserat på rapporterna, fattar ett adoptionsbeslut och ger klartecken till att registrera adoptionen.
Uppföljningsrapporterna till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen. Föräldrar som fått barn från Ukraina har rapporteringsskyldighet fram till barnets 18-årsdag.
Den första rapporten ska skrivas av socialsekreteraren i familjens hemkommun. Socialsekreteraren gör en uppföljningsrapport 6 mån efter barnets ankomst till Sverige. Familjen tar själv i god tid kontakt med de sociala myndigheterna och ombesörjer att uppföljningsrapporten blir gjord.
Uppföljningsrapporterna till ett land efter det att man hämtat barn är en viktig del av adoptionsprocessen.
Totalt 6 rapporter skickas till Vietnam. Efter 6 månader görs en uppföljningsrapport “Follow-up report” av er socialsekreterare. Uppföljningsrapporten sänds tillsammans med ca sex fotografier till DA. Därefter skickas rapporter med 6 fotografier en gång i halvåret tills barnet har varit i Sverige i tre år.