Föreläsningar och workshops

Adoptionscentrum anordnar många föreläsningar och workshops på adoptionsrelaterade teman. Vissa föreläsningar är öppna för allmänheten men de flesta vänder sig till våra medlemmar.

Förberedande workshop inför en ursprungssökning

En ursprungssökning är en omvälvande process, oavsett om den biologiska familjen hittas eller ej. Det händer att en adopterad får beskedet att det inte finns förutsättningar att starta en ursprungsssökning, något som naturligtvis också kan väcka starka reaktioner.

Oavsett hur långt du kommer i din sökning och hur den utvecklar sig, är det alltid viktigt med förberedelse. Därför erbjuder vi alla adopterade som funderar på röttersökning en förberedande workshop tillsammans med andra adopterade som går i samma tankar.

Fyra gånger per år anordnar Adoptionscentrum en förberedande workshop för dig som vill göra en ursprungssökning. Workshopen är tillgänglig för alla adopterade, som är över 18 år, oavsett från vilket land du kommer eller vilken aktör som genomfört din adoption.  Det är inget krav på att du efter genomförd workshop faktiskt går vidare och påbörjar en ursprungssökning.

Citat från några tidigare deltagare

”Det är första gången jag pratar om min adoption med andra adopterade”

”Jag var nervös för att dela med mig, men alla var jättesnälla och det var bra att höra andras tankar”

”Detta var bättre än vad jag kunde föreställa mig”

”Nu är jag inte lika tvärsäker längre, jag känner att jag behöver fundera vidare på egen hand. Tack vare workshopen har jag fått nya tankar och perspektiv, mycket som jag inte hade tänkt på innan. Jag inser också att det är viktigt att inte stressa fram något innan jag själv känner att jag är redo. Workshopen var en viktig hjälp på vägen!”

Genomförande

Workshopen är ca 2 timmar lång och består av två delar:

Del 1 – Information

I workshopen berättar vi hur Adoptionscentrum arbetar med ursprungssökningar och vad som kan vara bra att tänka på inför en sökning. Del 1 är obligatorisk.

Del 2 – Reflektion

I den andra delen av workshopen, reflektionen, får deltagarna utrymme att tillsammans prata och reflektera kring några frågor som rör ursprungssökningar. Dessa frågor har mejlats ut till deltagarna några dagar i förväg, så att alla ska kunna känna sig förberedda och även i lugn och ro kunna fundera igenom vad man vill dela med sig av till övriga deltagare.  

Viktigt

  • Workshopen är digital och deltagande sker via videolänk. För att kunna delta behöver du tillgång till en internetuppkoppling, en dator eller en smartphone med videofunktion. 
  • För att delta i workshopen behöver du vara medlem i Adoptionscentrum. Medlemsanmälan görs via Adoptionscentrums hemsida.

Andra intressanta föreläsningar

Under de senaste åren har vi bland annat arrangerat föreläsningar på följande teman:

  • ”Okänd bakgrund” – När du som adopterad inte har någon information om din bakgrund eller biologiska familj
  • ”Att som adopterad bli uppsökt av biologisk familj” – Vad det kan väcka för reaktioner, och hur man kan få hjälp att hantera situationen
  • ”Identitet och mellanförskap” – Känslan av att stå mitt emellan två kulturer och identiteter, och bristen på tillhörighet
  • ”Återresor” – Hur kan jag förbereda mig på bästa sätt inför en återresa, vad är viktigt att tänka på?

Workshopen om ursprungssökning och de flesta av föreläsningarna är återkommande och vänder sig både till adopterade och adoptivfamiljer. Du hittar kommande föreläsningar och workshops i vår kalender.

artikeln uppdaterades 17 maj 2024