AC Uppland

Välkomna till AC Uppland!

AC Uppland omfattar kommunerna Uppsala, Knivsta, Heby, Håbo, Enköping, Sigtuna, Tierp och Östhammar. Vi bjuder på gemenskap, vägledning, igenkänning och inspiration genom vår omfattande verksamhet och stora utbud av aktiviteter.

Vi arrangerar lokala kurser och föreläsningar, ordnar familjeaktiviteter och träffar där man kan möta andra i samma situation. Du hittar aktiviteterna under kalendern. Det går att filtrera för våra aktiviteter i Uppland.

Om du har frågor riktade till avdelningen kan du mejla uppland@adoptionscentrum.se.

Välkommen till oss!

Styrelse

Mari Karlstrand, ordförande

Mari Sandell, ledamot

Tiina Lehmusviita, ledamot

Jenny Gudmarsson, ledamot

Monica Andersson, ledamot

Marita Österberg, ledamot

Helena Dahlberg, ledamot

Vill du låna en adoptionsrelaterad bok? Välkommen till vårt bibliotek.

Läs mer om våra kontaktpersoner och resursstöd.

Ta del av våra tidningsutskick, prenumerera och medverka här.

Läs om våra utbildningar, sociala medier och öppna förskolan.

Om oss

Att få barn genom adoption är ett fantastiskt sätt att bli förälder på!

Ett barn som förlorat sin första familj får en ny chans och de vuxna får ge kärlek och beskydd till ett barn som behöver det. Som allt föräldraskap innebär det stor glädje, närhet, bekymmer, gemenskap och livslånga band.

En adoption är ofta en långdragen process med många väntetider i olika skeden. Det kan därför vara skönt att vänta i gemenskap tillsammans med andra som vet vad adoptionsprocessen och barnlängtan innebär.

Vi vill dela med oss av våra erfarenheter till adoptivfamiljer och sprida information till intressenter, allmänheten och myndigheter. Vi håller oss uppdaterade om adoptionssituationen idag genom att ta del av forskning kring adoption samt kontinuerlig information från Adoptionscentrums kansli och andra tunga aktörer inom området. Vi lotsar er gärna rätt i olika adoptionsfrågor och är till för dig som gärna vill prata med andra i samma situation.

Har du frågor eller funderingar kring adoption och AC Upplands verksamhet är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi har informatörer, funktionärer, kontaktpersoner och resurssamordnare!

Vi är en opinionsbildande verksamhet 
Adoptionscentrum företräder och bevakar adoptivfamiljers och adopterades intressen i det svenska samhället och AC Uppland gör det lokalt. Vi förmedlar vår kompetens och bildar opinion i adoptionsfrågor.

Bistånd 
Adoptionscentrum arbetar med bistånd i ett antal olika projekt. Vi i AC Uppland stöder kontinuerligt ett av dessa projekt.

Adoptionsprocessen 
Eftersom en adoption ofta är en långdragen process med många väntetider i olika skeden kan det vara klokt att vara ute i god tid.

Man behöver inte ha bestämt sig definitivt för adoption för att:

  • Gå på en förstagångsinformationsträff för att lära sig mer om adoption, de olika organisationerna samt ställa frågor. Information om när AC Uppland anordnar nästa förstagångsinformation finns i kalendern. Ni kan även ringa någon av våra kontaktpersoner.
  • Anmäla sig som sökandemedlem i en eller flera adoptionsorganisationer. Detta ger er ett könummer som ni sedan kan använda om ni bestämmer er för adoption. Köerna till de olika länderna kan vara långa.
  • Ringa kommunen och ställa sig i kö för medgivandeutredning och den obligatoriska föräldrautbildningen inför adoption.

Vill du leva med barn och är nyfiken på adoption, eller lever du redan med adopterade barn? Då har du hamnat rätt!

artikeln uppdaterades 03 april 2023