Boka besök

Vi på Resor och Rötter kan i de flesta länder vi arbetar i hjälpa dig att boka ett barnhems-, sjukhus-, fosterhemsbesök. Vi tar hjälp av aktuella eller tidigare redan etablerade kontakter som finns i ursprungslandet. Du kan läsa mer om respektive land i menyn nedan.

Att välja Adoptionscentrum

Adoptionscentrum arbetar för sina medlemmar. Om du önskar ta del av det stöd som vi kan erbjuda, behöver du vara medlem hos oss.

Kostnader

I vissa länder uppstår ett självkostnadspris i samband med bokningen av besöket, till exempel för utfärdande av tillstånd, administrativa kostnader, arvode eller resekostnader för en medarbetare eller dylikt.

Planera din resa i god tid

Det är viktigt att du kontaktar oss i god tid innan återresan, för att vi ska kunna ha möjlighet att hjälpa dig. Om du kontaktar oss med mindre än tre månader kvar till avresa, kan vi inte garantera att vi kan hjälpa till med ert planerade besök.

Länderna

På kartan nedan hittar du information om vilka länder vi kan hjälpa till att boka besök i. Om du inte hittar landet du letar efter är du välkommen att mejla in din fråga.

Colombia

Många adopterade och adoptivfamiljer som gör en återresa till Colombia vill besöka barnhemmet där den adopterade befunnit sig. Vissa barnhem kan adopterade/adoptivfamiljen kontakta på egen hand, andra kräver att Adoptionscentrum fungerar som mellanhand, och några barnhem finns inte längre kvar. På vissa barnhem pratar personalen engelska och du kan göra besöket på egen hand, i andra fall vill barnhemmet att en tolk följer med för att du ska få ut så mycket som möjligt av besöket. Arvode till ev. tolk betalas på plats direkt till tolken. För att få reda på vad som gäller i ditt fall, kontakta handläggarna för Resor och Rötter. Det är viktigt att vara medveten om att du ofta med kort varsel får bekräftat exakt vilken dag och tid besöket blir av, eftersom barnhemmen kan ha svårt att planera långt i förväg. Trots detta måste du kontakta oss i god tid, gärna minst 2 månader i förväg.

Indien

Adoptionscentrum har samarbetat med många olika barnhem i många olika delar av Indien. Du kan boka ett besök genom barnhemmet på egen hand eller genom att fråga oss på Adoptionscentrum om vi kan hjälpa till. Om du vill ha vår hjälp behöver du vara medlem. Vi har en kontakt i landet som kan kontrollera om det aktuella barnhemmet finns kvar och som vänder sig direkt dit för att fråga om du kan komma på besök. Samarbete: Lokal kontakt Självkostnad: Nej Tillstånd: Nej

Kina

När det kommer till att besöka barnhem i Kina är det inte tillåtet för adopterade/adoptivfamiljer själva att kontakta och besöka barnhemmen, utan det måste göras via officiella kanaler och involvera tillstånd och tolk. Vår rekommendation är att du kontaktar den kinesiska resebyrå som vi samarbetar med när det kommer till adoptioner – China Women Travel Service (CWTS). De har lång erfarenhet av att hjälpa till både med adoptionsresor och återresor. De kan hjälpa dig att söka tillstånd och har kontakter med tolkar/guider över hela landet så att någon är med under besöket. Avgift och arvode tillkommer. Vår kontaktperson på CWTS är Du Jun Ke. Det är med henne som du kommer överens om hur och när barnhemsbesöket genomförs. Mejladressen är: loladjk@163.com. Samarbete: China Women Travel Service Självkostnad: Ja Tillstånd: Ja

Kirgizistan

Adoptionscentrum kan vanligtvis hjälpa till med att boka ett besök på ett barnhem i Kirgizistan. Det behövs tillstånd från barnhemmet eller sociala myndigheten för att kunna genomföra besöket. För att kunna utfärda tillståndet behöver du skicka in vissa personuppgifter och uppgifter från din adoption. Tänk på att det tar tid att få fram tillståndet i Kirgizistan. Därför rekommenderar vi att du kontaktar oss så tidigt som möjligt om du vill ha hjälp med en bokning, senast två månader i förväg, tre månader i samband med sommar- och jullov. För att kunna få fram tillståndet till dig, använder Adoptionscentrum sig av en lokal kontakt som ordnar med dokumenten. I samband med bokningen uppstår självkostnader för eventuella resor och arvode till kontakten, som du betalar för. Det uppstår nya självkostnader i samband med ditt besök i form av resa till kontakten. Samarbete: Lokal kontakt Självkostnad: 200 euro (kostnader för transport tillkommer) Tillstånd: Ja

Ryssland

Adoptionscentrum kan för tillfället inte hjälpa till vid besök i Ryssland. Vanligtvis kan Adoptionscentrum hjälpa till att boka barnhems- eller sjukhusbesök i vissa delar av Ryssland. Vi använder oss då av våra tidigare medarbetare för att få en kontakt med instansen som ni önskar besöka och för att få ett tillstånd för besöket. Vi kan hjälpa till att ta reda på om instansen fortfarande finns kvar och går att besöka. Kanske är det intressant för er att bara besöka platsen där barnhemmet eller sjukhuset brukade ligga. Ni kan alltid fråga oss om det är något specifikt ni önskar, så kan vi se om vi kan hjälpa er med det. OBS! Om den adopterade har kvar sitt ryska medborgarskap måste den adopterade resa in i Ryssland på ett ryskt pass. Om den adopterade inte har ett ryskt pass, är det viktigt att i god tid för resa vända sig till ryska ambassaden. Det tar minst sex månader att ordna ett ryskt pass. Samarbete: Lokala kontaktpersoner Självkostnad: Från 120 euro Tillstånd: Ja

Sydafrika

Att göra en återresa tillbaka till Sydafrika kan innebära en del förberedelser. Vi har försökt att samla det viktigaste som gäller inför en resa.

Sydkorea

Adoptionscentrum kan hjälpa dig att boka ett besök på något av KWS olika kontor, titta i din adoptionsakt eller ordna ett möte med fosterfamilj via KWS. Du kan även ta direktkontakt med KWS för att göra en egen bokning. Adoptionscentrum brukar anordna gruppresor till Sydkorea en gång per år. För mer information se nedan om Gruppåterresor. Samarbete: Korea Welfare Services KWS (hette Social Welfare Society innan 1 april 2020) Självkostnad: Nej Tillstånd: Nej

Thailand

När det kommer till att boka ett besök på ett barnhem, samarbetar Adoptionscentrum med myndigheten Department of Children and Youth (DCY) (tidigare DSDW) sedan 1980. DCY är underställt Ministry of Social Development and Human Security och motsvarar ungefär socialstyrelsen i Sverige. Om du vill boka ett barnhemsbesök kan du göra det direkt genom att ta kontakt med DCY. Skicka ett mail till adoption@dcy.go.th. Samarbete: myndigheten Department of Children and Youth (DCY) Självkostnad: Nej Tillstånd: Ja

Norra Vietnam

Adoptionscentrum kan hjälpa till med att boka ett besök på ett barnhem eller ett sjukhus i norra Vietnam. Det behövs tillstånd från barnhemmet eller sjukhuset för att kunna genomföra besöket. För att kunna utfärda tillståndet behöver du skicka in vissa handlingar från din adoption, för att barnhemmet eller sjukhuset ska kunna se att du har en koppling till platsen som du vill besöka. Det är hårdare kontroller för att besöka ett sjukhus än ett barnhem.

Södra Vietnam

Adoptionscentrum kan förmedla kontaktuppgifter till vår tidigare medarbetare i södra Vietnam. I mån av tid kan han hjälpa till att boka besök och ofta även tolka vid besöken. Tänk på att det tar tid att få fram tillståndet i Vietnam. Därför rekommenderar vi att ni kontaktar honom så tidigt som möjligt om ni vill ha hjälp med er bokning, senast två månader i förväg, tre månader i samband med sommar- och jullov.

artikeln uppdaterades 27 januari 2023