Boka besök

Vi på Adoptionscentrum har ett stort nätverk av kontakter i de flesta länder där vi är eller har varit verksamma. Vill du i samband med en återresa ha hjälp att boka besök på barnhem, fosterhem eller sjukhus kan vi ofta hjälpa till med det. Du kan läsa mer om respektive land i menyn nedan.

Att välja Adoptionscentrum

Adoptionscentrum arbetar för sina medlemmar. Om du önskar ta del av det stöd som vi kan erbjuda, behöver du vara medlem hos oss.

Kostnader

I vissa länder uppstår ett självkostnadspris i samband med bokningen av besöket, till exempel för utfärdande av tillstånd, administrativa kostnader, arvode eller resekostnader för en medarbetare eller dylikt.

Planera din resa i god tid

Det är viktigt att du kontaktar oss i god tid innan återresan, för att vi ska kunna ha möjlighet att hjälpa dig. Om du kontaktar oss med mindre än tre månader kvar till avresa, kan vi inte garantera att vi kan hjälpa till.

Länderna

På kartan nedan hittar du information om vilka länder vi kan hjälpa till att boka besök i. Om du inte hittar landet du letar efter är du välkommen att mejla din fråga.

Colombia

Många adopterade och adoptivfamiljer som gör en återresa till Colombia vill besöka barnhemmet där den adopterade bott. Vissa barnhem kan adopterade/adoptivfamiljen kontakta på egen hand, andra kräver att Adoptionscentrum fungerar som mellanhand, och några barnhem finns inte längre kvar. På vissa barnhem pratar personalen engelska och du kan göra besöket på egen hand, i andra fall vill barnhemmet att en tolk följer med för att du ska få ut så mycket som möjligt av besöket. För att ta reda på vad som gäller i ditt fall, kontakta handläggarna på PAS. Det är viktigt att vara medveten om att du ofta med kort varsel får bekräftat exakt vilken dag och tid besöket blir av, eftersom barnhemmen kan ha svårt att planera långt i förväg. Trots detta måste du kontakta oss i god tid, gärna minst 2 månader i förväg.

Indien

Adoptionscentrum har samarbetat med många olika barnhem i många olika delar av Indien. Du kan själv kontakta ditt barnhem för att boka ett besök, eller fråga oss på Adoptionscentrum om vi kan hjälpa till. Om du vill ha vår hjälp behöver du vara medlem. Vi har en kontakt i landet som kan kontrollera om det aktuella barnhemmet finns kvar och som vänder sig direkt dit för att fråga om du kan komma på besök.

Kina

När det kommer till att besöka barnhem i Kina är det inte tillåtet för adopterade/adoptivfamiljer själva att kontakta och besöka barnhemmen, utan det måste göras via officiella kanaler och involvera tillstånd och tolk. Vår rekommendation är att du kontaktar den kinesiska resebyrån som vi har samarbetat med – China Women Travel Service (CWTS). De har lång erfarenhet av att hjälpa till med återresor. De kan hjälpa dig att söka tillstånd och har kontakter med tolkar/guider över hela landet så att någon är med under besöket. Avgift och arvode tillkommer. Vår kontaktperson på CWTS är Du Jun Ke. Det är med henne som du kommer överens om hur och när barnhemsbesöket genomförs. Mejladressen är: loladjk@163.com.

Kirgizistan

Adoptionscentrum kan vanligtvis hjälpa till med att boka ett besök på ett barnhem i Kirgizistan. Det behövs tillstånd från barnhemmet eller sociala myndigheten för att kunna genomföra besöket. För att kunna utfärda tillståndet behöver du skicka in vissa personuppgifter och uppgifter om din adoption. Tänk på att det tar tid att få fram tillstånd i Kirgizistan. Därför rekommenderar vi att du kontaktar oss så tidigt som möjligt, minst tre månader i förväg. För att kunna ansöka om tillståndet, använder Adoptionscentrum en lokal kontakt som ordnar med dokumenten. I samband med bokningen kan det uppstå kostnader som du betalar för.

Ryssland

Adoptionscentrum kan för tillfället inte hjälpa till vid besök i Ryssland.

Sydafrika

Att göra en återresa tillbaka till Sydafrika kan innebära en del förberedelser. Vi har försökt att samla det viktigaste som gäller inför en resa.

Sydkorea

Adoptionscentrum kan hjälpa dig att boka ett besök på något av KWS olika kontor, titta i din adoptionsakt eller ordna ett möte med fosterfamilj via KWS. Du kan även ta direktkontakt med KWS för att göra en egen bokning. Adoptionscentrum brukar anordna gruppåterresor till Sydkorea en gång per år. För mer information se nedan om Gruppåterresor.

Thailand

Om du vill boka ett barnhemsbesök kan du göra det direkt genom att ta kontakt med myndigheten DCY (Department of Children and Youth). Skicka ett mail till adoption@dcy.go.th

Norra Vietnam

Adoptionscentrum kan hjälpa till med att boka ett besök på ett barnhem eller ett sjukhus i norra Vietnam. Det behövs tillstånd från barnhemmet eller sjukhuset för att kunna genomföra besöket. För att kunna utfärda tillståndet behöver du skicka in vissa handlingar från din adoption.

Södra Vietnam

Adoptionscentrum kan förmedla kontaktuppgifter till vår tidigare medarbetare i södra Vietnam. I mån av tid kan han hjälpa till att boka besök och ofta även tolka vid besöken. Tänk på att det tar tid att få fram tillståndet i Vietnam. Därför rekommenderar vi att ni kontaktar honom så tidigt som möjligt om ni vill ha hjälp med er bokning, senast två månader i förväg.

artikeln uppdaterades 17 maj 2024