• Hem
  • Nyheter
  • Den pågående debatten om internationell adoptionsförmedling

Den pågående debatten om internationell adoptionsförmedling

Med anledning av de pågående händelserna kring internationella adoptioner i Danmark och Norge har Adoptionscentrum i förra veckan deltagit i ett gemensamt möte med Barnen Framför Allt och vår svenska centralmyndighet MFoF. Under mötet delade vi viktig information om situationen i Danmark och Norge.

Våra verksamhetschefer har även haft ett möte med sina motsvarigheter från andra nordiska organisationer för att diskutera den aktuella situationen.

Det står klart att situationen skiljer sig markant mellan de nordiska länderna. I Norge har centralmyndigheten föreslagit att adoptionerna temporärt ska stoppas tills dess att den pågående statliga utredningen är avslutad. Detta förslag har emellertid fått stark kritik från det ansvariga departementet i Norge, som har begärt svar på flera frågor för att förstå och kunna bedöma förslaget.

I Danmark handlar det, som vi tidigare meddelat, om att den danska organisationen DIA själva fattat beslut om att avsluta sin adoptionsverksamhet.

Vi fortsätter att följa utvecklingen noga och kommer att uppdatera er med relevant information allt eftersom situationen utvecklas.

nyheten skapad 22 januari 2024