Sammanfattning av digitalt möte om adoptionernas framtid i Sverige
2024-10-10 kl 18.00-19.00
Stort TACK till alla er som deltog på mötet! Vi var över 200 personer som var inloggade och det visar på ett stort intresse och stort engagemang för adoptionernas framtid i Sverige. Vi tar med oss önskemål, synpunkter, frågor och reflektioner som ni framförde till oss. Vi ser denna träff som en början till en dialog om adoptionernas framtid i Sverige och återkommer med nya möjligheter för att fortsätta diskutera och debattera på olika plattformar om detta viktiga ämne.
Sammanfattning av mötet
Mötet arrangerades av Patric Nilsson kommunikationsstrateg, Sophia Petersen vice ordförande i förbundsstyrelsen samt verksamhetscheferna Anna Taxell och Jelena Jovanovic Hansen. Mötet inleddes med en presentation av oss fyra och därefter visade vi en PowerPoint som kort förklarar Adoptionskommissionen.
Därefter tackade vi alla som hade mejlat in frågor inför mötet! Engagemanget har varit enormt och vi har fått in hundratals mejl. Tack så jättemycket! Vi kommer inte hinna svara på alla frågor utan har valt ut ett 20-tal frågor som vi kommer hinna med under den här punkten. Därefter kommer vi att öppna upp för fler frågor i chatten. Frågor som rör enskilda adoptionsprocesser kommer vi inte att ta i detta forum. Kontakta istället er handläggare/landansvarig på kansliet för svar.
Frågor som mejlats i förväg
-Vad händer om man är i en adoptionsprocess och det kommer ett beslut om att internationella adoptioner ska stoppas?
SVAR: Vi kommer följa utvecklingen och informera löpande. Om det blir ett beslut om att stoppa internationella adoptioner till Sverige kommer vi att få information från ansvariga myndigheter på vilket sätt vi ska hantera detta. Men vi måste vänta på att utredningen blir klar, presenteras för regeringen, efterföljande process så som tex remissrunda och därefter ser vi vad politikerna bestämmer. Om ett så drastiskt beslut fattas hoppas vi på en ansvarsfull hantering med möjlighet att få slutföra alla påbörjade processer.
-Vad ser ni händer i den allmänna opinionen kring adoption framåt? Hur påverkar det adopterade och adoptivföräldrar?
SVAR: Svårt att säga hur opinionen kommer att vara. Det är viktigt att alla känslor eller yttringar är tillåtna att ges utrymme medialt. Man har alltid rätten att kontakta ansvarig politiker om man vill ställa frågor eller uttrycka sin oro. Vi tror på en värdefull debatt där vi kan berätta varför vi tycker att adoption är något bra.
-Hur ser den internationella dialogen ut mellan Sverige och ursprungsländerna? Vilka länder kan bli direkt berörda?
SVAR: Vi har inte inlett dialog med ursprungsländerna eftersom detta inte är något som är klart. Det är viktigt att våra samarbetspartners får information om vad som händer på ett bra sätt, inte via media. Det finns stor respekt och förtroende i ursprungsländerna som vi har ett mångårigt samarbete med. Vi fortsätter arbeta i de länder som vi har auktorisation för. Det är tillsynsmyndigheten som avgör att vi får vara verksamma i länder och auktorisationen löper på två år i taget. Vid ett eventuellt beslut om att stoppa adoptioner är det upp till myndigheterna att bedöma i vilka länder vi får slutföra adoptioner och hur det ska gå till.
-Hur säkerställs barnens rättigheter i denna nuvarande debatt om adoptioners framtid? Vilka åtgärder vidtar denna utredning för att se till barnets bästa i centrum?
SVAR: Vi kommenterar inte utredningen och dess pågående arbete. Vi hoppas att de har barnkonventionen i fokus.
-Är det juridiska eller moraliska aspekter som är huvudfokus i utredningen? Vilka aspekter är det som lett till att man eventuellt ser att man föreslår stopp för utländska adoptioner?
SVAR: Man lutar sig mot internationella konventioner och på det viset är det juridiska aspekter. Vi vill inte gå in på vilka aspekter. Man tar även hänsyn till moraliska aspekter och andra aspekter, men vi kan inte gå in på hur man väger dem mot varandra eller hur dialogen går i expertgruppen. Det går inte att diskutera adoption utan moraliska aspekter.
-Vilka konsekvenser ser ni för barnen som annars hade haft möjlighet att adopteras till Sverige om ett adoptionsstopp införs? Hur kan det påverka deras möjligheter till en trygg framtid? Vad är alternativen för dem?
SVAR: Vi har mångårig erfarenhet från barnhemsbesök då vi har sett och mött de här barnen. Det gör ont att dessa barn skulle kunna förvägras en familj. De barn som i dag är aktuella för internationell adoption kan inte få en familj i sitt ursprungsland. Alternativet till adoption är att växa upp på barnhemmet. Man utreder noggrant huruvida barnen kan få en familj i ursprungslandet innan internationell adoption. Haagkonventionen kom till på 90-talet efter att olika aktörer kommit fram till att en konvention behöver reglera adoptionsförmedling och att adoption sker i barnets bästa intresse. Man behövde utveckla sätt att samarbeta, uppmärksamma brister och komma till rätta med dem. Subsidiaritetsprincipen kom till, att länderna först måste se till att ge stöd till den biologiska familjen/släkten för att barnet ska kunna återvända dit och bara om det inte går kan en inhemsk adoption bli aktuell. I sista hand och endast om man inte kan hitta en inhemsk familj till barnet får en internationell adoption bli aktuell.
-Hur arbetar Adoptionscentrum för att säkerställa en balanserad och faktabaserad bild i medierapportering? Jag kan tycka att de adoptionskritiska hörs mest just nu och att de som jobbar för att adoption ej ska stoppas håller sig tyst.
SVAR: Många undrar varför AC inte har hörts i mediedebatten om internationella adoptioner. Vi har inte fått komma till tals i media med vår bild. Vi har försökt få ut våra budskap men media har inte visat intresse för att publicera det. Därför fokuserar vi på våra egna kanaler som vårt konto på Instagram, vår podd och andra kanaler för våra medlemmar som tex. vår medlemstidning ”A-tidskrift om adoption”. Vi vill öka följarantalet på Instagram. Ju fler vi är desto mer kan vi höras. Som adopterad eller adoptivförälder kan man berätta om sin situation i våra kanaler men också försöka nå ut i media. Hör av er till oss om ni vill ha stöd i detta.
-Vad är det som har gjort att AC inte fått gehör inom ramen för utredningen? Ni skriver att nu behöver vi jobba för att få politikerna att förstå men min erfarenhet är att regeringen väldigt ofta lutar sig mot “sin” utredare/utredning, dvs det är där krutet ska läggas.
SVAR: Det finns transparens och högt i tak i expertgruppen. Vi har fått föra fram vad vi vill i expertgruppen. Vi har belägg och forskning som visar på att barn inte ska växa upp på institution. Sådana argument för vi fram.
-Finns det forskning eller statistik som visar hur barn påverkas av att växa upp på institution? Vad säger forskningen om de livslånga fysiska och psykiska konsekvenser barnen får?
SVAR: Ja, det är skadligt för ett barns utveckling att växa upp på barnhem. Barnet utsätts för konstanta separationer av de anknytningspersoner som finns på barnhemmet. Vi gör en sammanställning av forskning som finns. Det är viktigt att vi har aktuell information om det här. Barn saknar färdigheter att klara sig ute i samhället efter en barndom på institution. Man saknar kontakter och socialt nätverk. Det är stor risk för psykisk ohälsa och risk att hamna i kriminalitet som tex prostitution.
-Vilken roll spelar media och den offentliga opinionen i den här debatten?
SVAR: Det spelar roll. Vi hoppas att det inte blir en ensidig bild och att medierna kommer ta sitt ansvar genom att visa en allsidig bild. Den allmänna opinionen kan påverka detta. Alla måste få chansen att höras.
-Kommer stigman kring funktionsnedsättningar och minoriteter att drastiskt förbättras i ursprungsländerna om internationell adoption till Sverige stoppas?
SVAR: Nej. Det behövs helt andra insatser, exempelvis kunskapsöverföring, erfarenhetsutbyte, samverkan och samarbete. Det kan vi bidra med om vi fortfarande har ett samarbete med ursprungsländerna.
Hur ska Sveriges regering, om förslag att stoppa internationella adoptioner går igenom, säkerställa samt vidta åtgärder för att förhindra att barn utsätts för människohandel eller exploatering om den lagliga vägen stängs?
SVAR: Vi hoppas att kommissionen utgår från barnkonventionen.
-Finns det risk att ett stopp för internationella adoptioner ökar antalet olagliga adoptioner i ursprungsländerna?
SVAR: Det finns en risk för det. Om man stänger ner en reglerad verksamhet finns det risk att det kommer in andra aktörer.
-Hur kan kritiker som ofta har en bild av 1970-talets adoptioner ha större inflytande i debatten än den moderna bilden av internationella adoptioner? Hur tas dagens reglering av internationella adoptioner i beaktning om beslut fattas, och hur balanseras kritiken med nutida fakta och verklighet?
SVAR: Kommissionen ska titta på nutiden också. Det gör kommissionen och vi påminner kommissionen om den här balansen.
-Om man jämför med Danmark och Nederländerna som redan stoppat, vad skiljer sig i Sverige och vad är liknande?
SVAR: I Danmark var det centralmyndigheten som drog tillbaka auktorisationerna för den enda adoptionsförmedlande organisationen DIA, så att det inte kunde arbeta i något land. När det gäller Nederländerna var det en statlig utredningen som kom fram till att man skulle göra en omorganisation av själva adoptionssystemet. Det arbetet påbörjades. Man införde bl.a ett kunskapscentrum, vilket vi tycker var bra. Men sedan röstade parlamentet för att man ska avveckla internationell adoption.
-Vilka referensgrupper har utredarna talat med?
SVAR: Vi vet inte hur urvalen har skett, men det har varit fokusgrupper med adopterade och adoptivföräldrar. Adoptionsorganisationerna har fått svara på väldig många frågor och vi har öppnat våra arkiv för kommissionen.
-Ni har sagt till media att era representanter i utredningen upplever att de inte blir lyssnade på? Vad har ni att säga om det och hur kan ni se till att era åsikter/förslag tas på allvar?
SVAR: Utredningen är för viktig för att man inte ska lyssna på alla parter. Vi hoppas att man gör det och att man kommer att göra det.
-Kan privatpersoner lämna synpunkter på utredningen eller förslaget till beslut på något vis? Kan man delta på något sätt?
SVAR: Det som nämnts i media är ett utkast. Under utredningstiden kan man uttrycka vad man tycker och känner innan det är en färdig produkt. Man kan göra det genom brev, mejl, telefon etc.
Frågor från chatten
–Vilka förutsättningar kommer AC att ha i sin verksamhet att erbjuda stöd för familjer om det blir stopp för förmedling?
SVAR: Vi har en avdelning för PAS (post adoption services) som arbetar med stöd till adopterade, tre adopterade arbetar med detta. När det läckte ut i media fick vi många samtal från adoptivföräldrar, adopterade och blivande adoptivföräldrar. Vi var inte beredda på detta men fick tänka om den dagen och de kommande dagarna och lägga våra resurser på att ge stöd till de som hörde av sig till vår stödlinje. Det var olyckligt med artikeln i Expressen.
–Är utredningen beställd av förra regeringen?
SVAR: Ja
–Vad tänker ni kring det mediala narrativet kring adoption?
SVAR: Det har varit mycket kritik kring adoption. Det har varit en entydig mediabild på bekostnad av att de som varit positiva inte getts utrymme eller inte vågat ta plats.
–Vilken tidsram kan man förvänta sig när det gäller kommissionens förslag till beslut?
SVAR: Fram till första mars 2025 kommer kommissionen fortsätta sitta arbete. Vi tillhandhåller vår expertis och inväntar deras slutsatser. Kommissionen har bett om ytterligare förlängning fram till juni 2025 för att titta på vilket stöd som behövs för adopterade. Det är också en viktig del av utredningen, eftersom vi alla vet att stödet behövs och inte räcker till som det är utformat idag.
–Vad är anledningen att media inte tar upp ämnet? Det är frustrerande och fel!
SVAR: Det är ett för viktigt ämne för att inte belysas från olika vinklar. Det finns fler plattformar! Underskatta inte digital närvaro, andra medier.
–Vilket stöd kan familjer med minderåriga barn få om förlaget går igenom? Detta påverkar våra barn.
SVAR: Vi kommer att göra vad vi kan med de resurser som vi har. AC får inget stöd från staten för att bedriva vår PAS-verksamhet. Vi kommer att behöva anpassa föreläsningar och stöd för att kunna tillgodose de behov som nu finns i och med att allmänheten har fått information om att förslaget kan bli ett stopp för internationella adoptioner. MFoF erbjuder samtalsstöd som är gratis via Apoteksgården. De har även föräldragrupper. Vi efterfrågar och har länge drivit att det ska finnas mer och bättre stöd i samhället för adopterade.
–Vi vill ha stöd om hur vi ska prata med våra barn om rapporteringen om ”stulna adopterade”.
SVAR: Vi tar med oss frågorna när vi planerar PAS-aktiviteter och föreläsningar.
Övrigt
Under mötet kom det också önskemål om att förbereda material för adoptivföräldrar om hur man kan prata med sina barn om det som händer.
Vi fick en fråga om hur vi har informerat våra samarbetspartner i utlandet om den mediala uppmärksamheten som inträffade under förra veckan kring Adoptionskommissionens utkast till utredningen. Här vill vi tillägga att vi naturligtvis har informerat våra samarbetspartners i utlandet om att det pågår en statlig utredning i Sverige om internationella adoptioner. Vi lever i en global värld där nyheter sprids snabbt och våra samarbetspartners i utlandet samarbetar inte bara med oss utan även med andra länder i Europa, tex Danmark och Norge som redan har avbrutit samarbeten och därför är alla ganska insatta i vad som händer i Europa kring internationella adoptioner.
Vi fick också en fråga i chatten om en FN-rapport som vi inte kunde svara på, då vi på mötet inte förstod vilken rapport frågeställaren syftade på. Om frågan syftade på ”Joint statement on illegal intercountry adoptions” vill vi i efterhand kommentera detta:
Adoptionscentrum förmedlar endast rättssäkra, lagliga adoptioner från länder som vi har fått auktorisation att samarbeta med från vår tillsynsmyndighet MFoF.
Återigen TACK för visat intresse!
nyheten uppdaterades 15 oktober 2024