• Hem
  • Nyheter
  • Adoptionscentrums kommentar till DN:s artikel om att Sverige stoppar adoptioner från Madagaskar och Panama

Adoptionscentrums kommentar till DN:s artikel om att Sverige stoppar adoptioner från Madagaskar och Panama

DN skriver i sin artikel att Madagaskar ”i en av de svenska adoptionsakterna som centralmyndigheten MFoF har granskat matchades adoptivbarnet med en svensk familj en dag efter födseln”. Detta påstående är helt felaktigt. Barnet i fråga var flera år gammalt när det matchades med adoptivfamiljen. Det MFoF skriver i sitt beslut är att det förflutit en dag mellan det att centralmyndigheten i Madagaskar, ACAM, förklarat barnet tillgängligt för adoption, till dess att barnet matchats. DN har alltså inte förstått vad MFoF menar i sitt beslut och inte heller bemödat sig om att ta reda på fakta innan de publicerade sin artikel.

MFoF har för övrigt inte heller kontrollerat detta ärende tillräckligt, och baserat sitt beslut på otillräcklig information. De har varken frågat Adoptionscentrum eller ACAM om hur adoptionsprocessen har gått till i det aktuella fallet. Även om beslutet om att barnet förklarats tillgängligt för adoption togs dagen innan beslutet om matchning med en svensk familj, så har ACAM arbetat med ärendet i flera veckor innan det att dessa beslut fattades. ACAM har, helt i enlighet med Haagkonventionens subsidiaritetsprincip, undersökt möjligheterna till matchning med inhemsk adoptivfamilj innan dess att barnet matchats med den svenska adoptivfamiljen.

Vi delar inte MFoFs bedömning i beslutet om auktorisation i Madagaskar. Vi anser att MFoFs beslut är obefogat och inte väl underbyggt. De har inte besökt landet och har till stor del fattat sitt beslut utifrån andra- och tredjehandsinformation som de fått från myndigheter i Frankrike och Danmark (som inte heller har besökt landet).

Vi ifrågasätter starkt den barnkonsekvensanalys som MFoF har gjort där man anser att det inte är till barnens bästa intresse att bli adopterade. På Madagaskar finns 10 000 barn på barnhem. Endast ett 40-tal barn blir adopterade internationellt. De få barn som blir adopterade får sin grundläggande rättighet, att växa upp i en permanent familj, tillgodosedd. Att livslångt bli kvar på barnhem är inhumant och strider mot barnets bästa. All tillgänglig forskning visar att ett liv i familj är bättre än ett liv på institution.

Vad gäller Panama så har MFoF fattat beslut om avslag på Adoptionscentrums auktorisationsansökan med hänvisning till att den panamanska lagen ger en biologisk mamma rätt att lämna sitt samtycke till en adoption innan det att barnet är fött. I praktiken är detta bara ett teoretiskt problem eftersom samtycket inte vinner laga kraft förrän 60 dagar efter att barnet är fött, det vill säga helt enligt Haagkonventionen. Värt att nämna är att MFoF aldrig besökt Panama under de år Adoptionscentrum arbetat i landet. MFoF gav tidigare i år Barnen Framför Allt (BFA) avslag på deras auktorisationsansökan för Ungern, med hänvisning till en liknande skrivning i den ungerska lagen. BFA har överklagat MFoFs beslut och vunnit i Förvaltningsrätten. MFoF har begärt prövningstillstånd i nästa instans. Vi följer ärendet med intresse och konstaterar att hur lagar och regler ska tolkas kan bedömas olika av olika aktörer.

Adoptionscentrum anser att både Madagaskar och Panama har en fungerande adoptionsprocess som är anpassad till Haagkonventionen om internationell adoption och Barnkonventionen.

nyheten uppdaterades 28 november 2023