• Hem
  • Kalender
  • Välkommen till terminens första digitala morgonfika med Adoptionscentrum!

Välkommen till terminens första digitala morgonfika med Adoptionscentrum!

Tema? 30 minuters samtal med Sheila Kalusumu som driver kontot Blackchild Sweden, efter samtalet finns det tid för frågor från deltagare

När? På tisdag den 19 september kl 8.30-9.15

Var? Mötet är digitalt och sänds via Teams

Vem kan delta? ALLA är välkomna att delta

Vem är Sheila? Sheila startade Instagramkontot ”Blackchild Sweden” @blackchildsweden för att tipsa föräldrar om leksaker, böcker och medier där svarta barn är inkluderade och på så sätt bidrar kontot till ett mer inkluderande lekrum i vårt samhälle.

Så här beskriver Shela själv varför kontot behövs:

”Svarta barn ska inte vilja ändra på sina utseenden för att se ut som dockorna de leker med, barn i böcker eller på TV. De ska känna att de också hör hemma i ett vitt samhälle precis som de är. Vilket barn älskar inte Pippi, Emil i Lönneberga, Alfons Åberg eller Elsa och Anna? Bokhyllor, leksakslådor och barnrum är fyllda med prylar av fiktiva karaktärer som barnet älskar. Dessutom finns dessa prylar att köpa i de flesta butiker. Det enda problemet är att förebilderna inte ser ut som barnet, vare sig till hudfärg eller håret. För att efterlikna Elsa måste det lockiga håret plattas. Den mörka hudtonen ifrågasätts om den ens är vacker eftersom omgivningen inte ser ut som hen. Samhället har gjort avtryck på barnets syn på sig själv. Det de ser speglar inte deras utseende och något måste förändras. Genom leken, litteraturen och via medier lär sig barnet att förstå sin omvärld. Om den världen inte representerar barnet är det lätt för barnet att tänka att hen inte passar in eller duger. Vi har alla inom oss en naturlig vilja att höra hemma i vår omgivning. Det som är fint det visar man upp i alla kulturer, det får ta plats. Igenkänning i olika sammanhang bidrar till en positiv självbild och identitetsutveckling. De böcker våra barn läser eller de medier de tar del av kan ha en positiv eller negativ påverkan långt efter att boken lästs eller att filmen har setts. Mångfald i olika rum gör att våra barn kan hitta förebilder som ser ut som de själva vilket inger en känsla av ”kan hen kan jag”.”

Datum och tid: Tisdag 19 september 2023 klockan 08:30 - 09:15
Sista dagen för anmälan: Måndag 18 september 2023
Arrangör: Adoptionscentrum
Kostnad: Gratis
Plats: Digitalt via Teams

Anmälan

För att läsa om hur vi behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

eventet skapad 08 september 2023