Serbien
När du adopterar från Serbien är vår medarbetare Jelena Jovicic med som ett stöd under hela processen. Jelena bor i Belgrad och har jobbat för oss i nästan 20 år. Hon är mycket uppskattad av de familjer som adopterat från Serbien.

Adoptionscentrum har förmedlat adoptioner från Serbien sedan 2002.
Vem kan ansöka om att adoptera?
Makar/samanboende (man och kvinna) som har gymnasieutbildning eller högre utbildning är välkomna att ansöka om att adoptera från Serbien. I Serbien ser man helst yngre sökande till de yngre barnen. Du som ensamstående är välkommen att ansöka om barn i skolåldern eller barn med särskilda behov (par prioriteras).
Barnen
När du adopterar från Serbien går själva adoptionsprocessen ofta väldigt fort, hela processen brukar ta mellan 1-4 månader. De flesta av barnen är friska och bor i familjehem eller i enstaka fall på barnhem. De barn som blir aktuella för adoption till Sverige är oftast fem år eller äldre. Även barn med särskilda behov i alla åldrar kan få familj i Sverige.
Just nu finns det flera äldre barn i Serbien som vi söker familjer till.
Kontakta Adoptionscentrums rådgivare
Våra rådgivare svarar gärna på dina frågor om adoption från Serbien och hjälper dig vidare i adoptionsprocessen.
Du kan mejla eller ringa på telefonnummer 08-587 499 00.
Vad vet du om Serbien?
Serbien har cirka åtta miljoner invånare, varav två miljoner bor i huvudstaden Belgrad.
Det officiella språket är serbiska och man använder både kyrilliskt och latinskt alfabet. Det kyrilliska alfabetet är vanligast i offentliga sammanhang medan det latinska är vanligare i vardagsbruk.
Kyrilliska alfabetet:
АБВГДЂЕЖЗИЈКЛЉМНЊОПРСТЋУФХЦЧЏШ
Latinska alfabetet:
ABVGDĐEŽZIJKLLJMNNJOPRSTĆUFHCČDŽŠ
Serbiska är ett sydslaviskt språk och besläktat med bosniska, kroatiska och montenegrinska. Det serbiska köket är en blandning av Medelhavet med turkiska och ungerska influenser. Exempel på serbisk mat, som även serveras på flera svenska restauranger, är pljeskavica, cevapcici och ajvar. Den officiella religionen är serbisk-ortodox.
Läs mer om Serbien på Regeringskansliets hemsida
Så går en adoption från Serbien till
Socialministeriet i Belgrad är centralmyndighet för internationella adoptioner i Serbien. Adoptionscentrum får av centralmyndigheten information om barn som är aktuella för internationell adoption, som vi har fått förtroendet att försöka hitta familjer till i Sverige.
Vi hjälper dig att sammanställa din adoptionsansökan till Serbien, efter att du har fått besked om barn. Därefter skickas ansökan till centralmyndigheten i Belgrad. Efter att centralmyndigheten godkänt din ansökan skickas den vidare till den socialtjänst som är ansvarig för det aktuella barnet. På socialtjänsten är det ett team bestående av en jurist, en socialarbetare och en psykolog som fattar matchningsbeslutet.
1–2 månader senare är det dags att åka till Serbien för att träffa ditt efterlängtade barn och genomföra adoptionen.
Resan till Serbien och hemkomsten
Du kan med fördel åka till Belgrad några dagar före det att du påbörjar adoptionsprocessen för att utforska staden och den serbiska kulturen. Du inleder processen i Belgrad med ett möte på centralmyndigheten. Du träffar barnet i familjehemmet eller på barnhemmet flera gånger under den första veckan. Därefter ber den ansvariga socialtjänsten om socialministerns samtycke till att adoptionsprocessen får gå vidare. Ett kort möte med socialministern i Belgrad krävs för samtycket. Efter ytterligare några dagar anordnas en högtidlig adoptionsceremoni på det ansvariga socialtjänstkontoret. Därefter ansöker man om nytt pass till barnet. Den totala vistelsetiden är 3–4 veckor.
Eftersom både Sverige och Serbien har skrivit på Haagkonventionen, behöver barnet endast folkbokföras i Sverige vid hemkomst för att bli svensk medborgare, förutsatt att minst en av föräldrarna har svenskt medborgarskap.
Uppföljningsrapporter
Uppföljningsrapporterna till ursprungslandet är en viktig del av adoptionsprocessen. Vid adoption från Serbien förbinder du dig att skicka sex uppföljningsrapporter i tre år. Rapportera ska skrivas av din hemutredare.
Läs mer om uppföljningsrapporter till Serbien
artikeln uppdaterades 01 oktober 2024