Panama

När du adopterar från Panama får du och din familj stöd under hela processen av vår medarbetare Celia Jean Francois. Hon bor i Panama City och har arbetat för Adoptionscentrum sedan 2018.

Adoptionscentrum började samarbeta med Panama 2011. I Panama är adoptionsverksamheten centraliserad genom myndigheten Secretaria Nacional de Niñez, Adolescencia y Familia (Senniaf), som förmedlar alla adoptioner.

I NULÄGET SKICKAR VI INGA ANSÖKNINGAR TILL PANAMA!

Vem kan ansöka om att adoptera?

Makar/sambo (man och hustru) och ensamstående som är 45 år eller yngre när ansökan godkänns i Panama kan ansöka om barn ej fyllda fem år. Par skall ha varit sambos eller gifta i minst två år. Alla sökande måste vara öppna för någon form av särskilt behov, och sökande som kan tänka sig att adoptera äldre barn välkomnas särskilt.

Barnen

De barn vars bakgrund är utredd för adoption, eller som behöver omhändertas under tiden som deras situation utreds, bor på något av de 50 registrerade barnhem som finns i landet. 

Barnen utreds grundligt och har tillgång till läkarvård, men standarden på barnhemmen kan variera. De flesta barn som är tillgängliga för internationell adoption har eller har haft någon form av särskilt behov, och du kommer att få ta del av all information om barnets bakgrund.

Kontakta Adoptionscentrums rådgivare

Våra rådgivare svarar gärna på dina frågor om adoption från Panama och hjälper dig vidare i adoptionsprocessen.

Du kan mejla eller ringa på telefonnummer 08-587 499 00.

Vad vet du om Panama?

Panama är ett litet land i Centralamerika, mest känt för den kanal som sammanbinder Atlanten och Stilla havet. I Panama bor knappt 4,3 miljoner innevånare, och ungefär hälften är bosatta i huvudstaden Panama City. Befolkningen utgörs av flera folkgrupper som har sitt ursprung i Afrika, Europa och Latinamerika och språket som talas är spanska.

I Panama finns det mycket att upptäcka och turistnäringen är välutvecklad. Panamas välkända paradisöar Bocas del Toro och San Blás, och djungelområdena i Darién är populära och spektakulära resmål. Huvudstaden är modern och påminner en del om Miami med sina många skyskrapor och shoppingcenter, men det finns också en vacker kolonial stadsdel.

Läs mer om Panama på Regeringskansliets hemsida

*** EVT BILD ***

Så går en adoption från Panama till

Vi hjälper dig att sammanställa din adoptionsansökan, som därefter skickas till Panama där den godkänns på myndigheten Senniaf. Väntetiden är beroende av vilket barn du som sökande är öppen för att adoptera. När den officiella matchningen är gjord kan du resa till Panama omgående för att träffa ditt efterlängtade barn.

Resan till Panama och hemkomsten

När du reser till Panama besöker du först barnet på barnhemmet under tio dagar innan du får barnet i din vård. Därefter bor ni tillsammans i Panama City till dess att adoptionen vunnit laga kraft i domstol. Vistelsetiden i landet är cirka fyra månader. 

Eftersom både Sverige och Panama har skrivit på Haagkonventionen, behöver barnet endast folkbokföras i Sverige vid hemkomst för att bli svensk medborgare, förutsatt att minst en av föräldrarna har svenskt medborgarskap.

Uppföljningsrapporter

Uppföljningsrapporterna till ursprungslandet är en viktig del av adoptionsprocessen. Vid adoption från Panama förbinder du dig att skicka nio uppföljningsrapporter under tre år. Alla rapporter ska skrivas av din hemutredare.

Läs mer om uppföljningsrapporter till Panama

artikeln skapad 29 december 2022