Montenegro

När du adopterar från Montenegro är vår medarbetare Jelena Jovicic med som ett stöd under hela processen. Jelena bor i regionen och har jobbat för oss i över 20 år. Hon är mycket uppskattad av de familjer som adopterat från Montenegro.

Adoptionscentrum har förmedlat adoptioner från Montenegro mellan 2002–2015. Samarbetet återupptogs 2021 och 2023 fick vi auktorisation för Montenegro igen.

Vem kan ansöka om att adoptera?

Makar/sammanboende (man och kvinna) som är i åldrarna 30–50 år gamla (och är minst 18 år äldre än adoptivbarnet men ej mer än 50 år äldre) har gymnasieutbildning eller högre utbildning är välkomna att ansöka om att adoptera från Montenegro. I Montenegro ser man helst yngre sökande till de yngre barnen. Du som ensamstående är välkommen att ansöka om barn i skolåldern eller barn med särskilda behov (par prioriteras).

Barnen

När du adopterar från Montenegro går själva adoptionsprocessen ofta väldigt fort, hela processen brukar ta mellan 1–4 månader. De flesta av barnen är friska och bor i familjehem eller i enstaka fall på barnhem. De barn som blir aktuella för adoption till Sverige är oftast fyra år eller äldre. Även barn med särskilda behov i alla åldrar kan få familj i Sverige.

Kontakta Adoptionscentrums rådgivare

Våra rådgivare svarar gärna på dina frågor om adoption från Montenegro och hjälper dig vidare i adoptionsprocessen. Du kan mejla eller ringa på telefonnummer 08-587 499 00.

Vad vet du om Montenegro?

Montenegro, som officiellt heter Republika Crna Gora (Svarta bergen/Montenegro), är ett litet land beläget vid Adriatiska havet på Balkanhalvön. Landets yta är ca 13 000 km2. Huvudstaden heter Podgorica och har en befolkning på ca 150 000 och ca 625 000 bor i hela landet.

I Montenegro är bergslandskap dominerande och endast vissa delar är skogbeklädda. Landet har en ca 300 km lång kust längs med Adriatiska havet i sydväst. I sydöst ligger Skadarsjön , som delas mellan Montenegro och Albanien (annat namn i Albanien). Montenegros högsta bergstopp är Zla Kolata i bergskedjan Prokletije (Helvetetsbergen) som är 2535m hög i landets norra del. Kotorbukten är känd som Europas sydligaste fjord, och ligger i landets nordvästra del intill Adriatiska havet.

Det officiella språket är montenegrinska och man använder både kyrilliskt och latinskt alfabet. Det kyrilliska alfabetet är vanligast i offentliga sammanhang medan det latinska är vanligare i vardagsbruk. 

Kyrilliska alfabetet:

АБВГДЂЕЖЗИЈКЛЉМНЊОПРСТЋУФХЦЧЏШ

Latinska alfabetet:

ABVGDĐEŽZIJKLLJMNNJOPRSTĆUFHCČDŽŠ

Religionsfrihet råder i Montenegro och majoriteten av befolkningen är ortodoxt kristna, var femte invånare är muslim.

Läs mer om Montenegro på Regeringskansliets hemsida

Så går en adoption från Montenegro till

Socialministeriet i Podgorica är centralmyndighet för internationella adoptioner i Montenegro. Adoptionscentrum får av centralmyndigheten information om barn som är aktuella för internationell adoption, som vi har fått förtroendet att försöka hitta familjer till i Sverige.

Vi hjälper dig att sammanställa din adoptionsansökan till Montenegro, efter att du har fått besked om barn. Därefter skickas ansökan till centralmyndigheten i Podgorica. Efter att centralmyndigheten godkänt din ansökan skickas den vidare till den socialtjänst som är ansvarig för det aktuella barnet. På socialtjänsten är det ett team bestående av en jurist, en socialarbetare och en psykolog som fattar matchningsbeslutet. 1–2 månader senare är det dags att åka till Montenegro för att träffa ditt efterlängtade barn och genomföra adoptionen.

Resan till Montenegro och hemkomsten

Du kan med fördel åka till Podgorica några dagar före det att du påbörjar adoptionsprocessen för att utforska staden och den montenegrinska kulturen. Du inleder processen i Podgorica med ett möte på centralmyndigheten. Du träffar barnet i familjehemmet eller på barnhemmet flera gånger under den första veckan. Därefter ber den ansvariga socialtjänsten om socialministerns samtycke till att adoptionsprocessen får gå vidare. Efter ytterligare några dagar anordnas en högtidlig adoptionsceremoni på det ansvariga socialtjänstkontoret. Därefter ansöker man om nytt pass till barnet. Den totala vistelsetiden är 4 veckor.

Eftersom både Sverige och Montenegro har skrivit på Haagkonventionen, behöver barnet endast folkbokföras i Sverige vid hemkomst för att bli svensk medborgare, förutsatt att minst en av föräldrarna har svenskt medborgarskap.

Uppföljningsrapporter

Uppföljningsrapporterna till ursprungslandet är en viktig del av adoptionsprocessen. Vid adoption från Montenegro förbinder du dig att skicka sex uppföljningsrapporter i tre år. Rapportera ska skrivas av din hemutredare.

Läs mer om uppföljningsrapporter till Montenegro.

artikeln skapad 31 augusti 2023