Artikel Zambia
En jobbar med att vinna gatubarnens förtroende. En annan ser till att barn som lever med hiv får bromsmedicin och utbildas. En tredje ger barn med funktionsnedsättning näring. Alla tre har samma uppgift: Att bygga upp motståndskraft och ge hopp.
Jacob serverar soppa till pojkar som bor på gatorna i Lusaka. Louise ser till att barn som lever med hiv får bromsmedicin och går i skolan. Judy att barn som lever med funktionsnedsättning på en institution får i sig näring ordentligt. Alla tre är Child and Youth Care Workers och medlemmar i vår partnerorganisation ZACCW i Zambia.
ZACCW är en medlemsorganisation för personal, Child and Youth Care Workers, som arbetar med utsatta barn och ungdomar i Zambia. CYCW bygger relationer med barn genom att använda typiska vardagliga rutiner. De fungerar som ett barns förtrogna och ger stöd på alla områden som behövs i ett barns eller en familjs liv tills deras hjälp inte längre behövs. De arbetar direkt med utsatta barn – barn som lever på gatan, på barnhem eller i utsatta områden. Detta unika arbete utförs varhelst barn bor, leker eller lär sig och fokuserar på barns utveckling och att bygga motståndskraft och framtidshopp. Många av de som idag arbetar med barn som lever i utsatthet saknar grundläggande utbildning i barns utveckling, psykosocialt stöd eller barns rättigheter. ZACCW har sedan starten 2005 arbetat för att höja kvalitén på omvårdnaden och erbjuder en grundläggande utbildning. ”Det räcker inte med ett stort hjärta, man behöver kunskap för att arbeta med barn som varit med om svåra saker, säger Judy”
Jacob och hans kollegor som arbetar på gatan börjar bygga relationer med barnen genom att laga frukost på ett drop-in center, där kan de diskutera gatulivet, intressen, familj, droger och gäng. -Det tar tid att vinna deras förtroende, säger han. Han följer sedan upp vad barnen berättar för honom genom att göra hembesök för att bedöma barnets familjesituation, föra att avgöra om en återförening är möjlig. Enligt hans erfarenhet kan det ta två till tre års hårt arbete att övertyga ett barn som har levt på gatan en längre tid att våga riskera förändring.
Livet är ofta väldigt svårt för många av barnen som ZACCW medlemmar möter i sitt arbete och det krävs mycket arbete för att hjälpa barn att läka från trauman. -Jag är stolt över mitt yrke och att vi alltid tror på varje barn och deras unika potential. Att vi alltid arbetar för barn och ungas bästa och bygger på deras egna styrkor. Det gäller att vi arbetar tillsammans och utifrån varje barns behov säger Judy. Louise menar att det gäller att få barn att känna att de är viktiga, och känna tillhörighet.
Under pandemin har ZACCW tillsammans med ansvariga myndigheter, polis och andra organisationer arbetat för att skydda barn som lever på gatan. -Ingen ska lämnas utanför eftersom vem som helst kan bli sjuk. Därför har vi delat ut munskydd även till barn som lever på gatan, berättar en av medlemmarna som arbetar i Lusaka.
I Ndola hjälpte man 33 barn som lever på gatan till tillfälliga skyddsboenden där de fick träffa läkare och screenas för både malaria och covid-19. Nu ska barnens bakgrund och situation utredas och arbete påbörjas för att återförena dem med släkt och familj. ZACCW medlemmar har haft möten med personal och ledning på centren för att säkerställa att barnens rättigheter respekteras.
-Jag är glad att få vara en röst och föra fram barn och ungas rättigheter och jag är också stolt över att ha påverkat livet för så många barn och unga som lever i utsatthet, konstaterar Louise. Hon tystnar en stund. Och tillägger:
-Man måste alltid komma ihåg att om du hjälper ett barn att utvecklas, hjälper du ett helt land att utvecklas säger Louise.
*Namnen är ändrade.
artikeln uppdaterades 25 januari 2023