Testamente

Din testamentsgåva kan förändra framtiden för barn och unga. Att ge en gåva till Föräldralösa Barn är ett sätt att ge fler barn möjlighet till en trygg barndom.

Ett testamente är en frivillig handling som talar om hur vi vill ha det med det vi lämnar efter oss. Du väljer själv om du vill testamentera delar eller hela din kvarlåtenskap. Du kan testamentera till personer och/eller organisationer. Det kan vara både en penninggåva, en bostad eller andra värdeföremål.

Några saker att tänka på:

  • Man ska ha fyllt 18 år.
  • För att vara giltigt ska testamentet vara skriftligt, daterat och undertecknat av dig och bevittnat av två personer över 15 år.
  • Var tydlig med uppgifter om vem som ska ärva dig och hur du vill fördela arvet.
  • Skriv organisationsnummer 802406–2559 och namnet Föräldralösa Barn, Insamlingstiftelse om du vill skänka en testamentsgåva till oss.
  • Du kan fördela arvet precis som du vill. Däremot har barn och eller barnbarn alltid rätt till sin laglott.
  • Förvara testamentet på en säker plats. Och skulle du ångra dig eller vilja ändra någonting, är det bara att riva sönder testamentet och skriva ett nytt.

Om du är osäker på hur du gör är det bäst att ta kontakt med en familjerättsjurist, de finns ofta på banker, advokatbyråer eller begravningsbyråer. Du är också välkommen att ta kontakt med oss på info@foraldralosabarn.se

Som givare till Föräldralösa barn får du reducerade priser på juridiska tjänster hos Lavendla Juridik. Läs mer här.

artikeln uppdaterades 16 juni 2023