Tragisk skolskjutning i Serbien

Vi har chockats av skolskjutningen i Belgrad och efterföljande skjutning de senaste dagarna.

I Serbien samarbetar Föräldralösa Barn med organisationen GRiG som arbetar främst med ungdomar som lämnar institutioner, men även med ungdomar och familjer i kris.

Hos vår samarbetspartner GRiG, har telefonen gått varm sedan de senaste dagarna.  Natasa Stevanovic, chef på GRiG, berättar att främst media, men också oroliga föräldrar och ungdomar ringer och försöker förstå vad som har hänt och hur det kunde ske. GRiG budskap för att förhindra nya attacker är att arbeta förebyggande mot psykisk ohälsa.

– Vi behöver ha en bättre beredskap och fånga upp och hjälpa ungdomar som mår dåligt i tid, säger Natasa.

-Man måste se att även förövaren är ett offer för att kunna förhindra att det händer igen i stället för att inskränka diskussionen till att fokusera på hårdare straff, menar hon.

Milica Rakic, som arbetar med familjer i kris på GRiG, menar att samhället och föräldrar fokuserar för mycket på de materiella behoven och att den känslomässiga delen glöms bort.  Att förbereda barn för att livet inte alltid är perfekt och tillåta att barn får vara ledsna och må dåligt är något som många föräldrar undviker. Som föräldrar är det lätt att känna sig misslyckad om barnen inte alltid är glada.  Barn har nära till sina känslor och det är upp till oss föräldrar att tillåta och stötta barnets behov av att uttrycka negativa känslor utan att skuldbelägga varken oss själva eller barnen.  Föräldrar är inte alltid en del av problemet, men alltid en del av lösningen, menar Milica.

Våra tankar går till offren och deras familjer.

Läs mer om GRiGs arbete här.

nyheten skapad 05 maj 2023