• Hem
  • Nyheter
  • Att stödja och stärka familjer – läs mer om hur vi arbetar

Att stödja och stärka familjer – läs mer om hur vi arbetar

Föräldralösa Barn har sedan starten arbetat för barns rätt till familj och en trygg uppväxt. Fattigdom, brist på tillgång till skola eller födas med ett funktionshinder kan i många länder vara tillräckliga skäl till att barn placeras på barnhem. Det vill vi förebygga. När ett barn förlorar sin familj hotas många av de grundläggande rättigheterna – rätten till liv och överlevnad, till en trygg barndom, till utveckling och lärande, till skydd mot våld och utnyttjande, rätten till god omvårdnad och att göra sin röst hörd. I vårt arbete fokuserar vi på stöd för familjer att ta sig ur fattigdom och utsatthet och förebygga övergivande.

Hirut och döttrarna Eden och Mekilit är en liten familj som bor i området i Addis Abeba där vår samarbetspartner My Sisters arbetar. Hirut arbetar med att städa gatorna i Addis, men på grund av att både skolan och förskola har varit stängda under pandemin har Hirut varit tvungen att vara hemma med sina döttrar. Hirut är en påhittig ung kvinna och när hon hittade en gammal och rostig lastbil som stod på gatan kom hon på att den kunde fungera som en fin grönsaks bod. De senaste månaderna har den lilla familjen sålt grönsaker från lastbilen för att tjäna pengar till mat och annat de behöver.

Eden räknar på priser och ger tillbaka växel till stora och små kunder som handlar i boden. Hon kan alla priser och varor på engelska och sprider glädje till alla som kommer förbi. Hon är en skicklig och smart tjej som klarar sig bra i skolan. Skolan har varit stängd i över nio månader, men har runt årsskiftet öppnat upp gradvis igen, något som Eden verkligen sett fram emot!

Eftersom förskolor fortfarande är stängda i Etiopien delar My Sisters ut mat och lite ekonomiskt stöd till familjerna på deras förskolor för att de ska överleva och klara vardagen. My Sisters erbjuder också hälsovård till alla familjer de stöder och har idag över 9000 personer de hjälper.  Eden har en hudsjukdom som kräver dyrare behandling än vad familjen har råd med, men som hon har fått möjlighet till genom My Sisters. Hirut säger att huden blir bättre och bättre varje dag!

Mulu bodde på landsbygden i Etiopien men när hon var ung dog hennes pappa och hon flyttade ensam till Addis Abeba. Mulu arbetade till en början som hembiträde på dagarna för att tjäna sitt uppehälle och på kvällarna gick hon i skolan. Det var så hon lyckades fullfölja sin skolgång. När hon slutade skolan blev hon gravid. Hon var ensam i storstaden, utan fast inkomst och ingen som kunde hjälpa henne. När hennes dotter Samirawit föddes vägde hon mindre än 2 kg och behövde extra näring, vilket Mulu inte hade råd med. Det var i denna hopplöshet Mulu upptäckte My Sisters, som arbetar särskilt för att stötta unga ensamstående mammor.

Samirawit fick plats på en av My Sisters förskolor, där hon förutom vård, omsorg och kärlek fick de näringsrika måltiderna hon behövde för att växa och utveckla. Hon fick också gratis uppföljning från en sjuksköterska på My Sisters hälsostation.

Genom My Sisters mötte Mulu även Hajima, som är chef för My Sisters utbildningsverksamhet. Mulu fick börja en utbildning till barnskötare. Samtidigt fick hon stöd och handledning av Hajima som uppmuntrade och guidade henne genom många av de utmaningar som man står inför som ensamstående mamma i en storstad. Mulu säger att hon fick stöd för både hjärna och hjärta, och att hon genom kunskap, uppmuntran och vänskap också fick en tro på sig själv.

Samirawit är en glad och livlig tjej som går i förskolan idag, och Mulu har jobb i en blomsteraffär. De hyr ett litet rum, hyran är dyr jämfört med inkomst, men Mulu säger att de klarar sig på grund av hennes lön och det stöd de får.  Hon är tydlig med att My Sisters har förändrat den lilla familjens liv och att hon och hennes dotter idag har ett värdigt liv tack vare de anställda i organisationerna och det stöd de fått.

nyheten uppdaterades 11 januari 2023