Att adoptera från Kina

När du adopterar från Kina blir du väl omhändertagen. Vår medarbetare Christina Wang, som har jobbat för Adoptionscentrum i över 20 år, och lokala guider tar hand om praktiska och administrativa frågor i adoptionsprocessen och din vistelse i landet.

familj Kina

 Adoptionscentrum har förmedlat adoptioner från Kina sedan 1999 och har ett väl etablerat kontaktnät. Resebyrån CWTS sköter den administrativa processen av adoptionen och eventuell turistguidning i Peking medan lokala adoptionsguider möter dig i den provins du ska adoptera från. Adoptionsguidernas roll är att ta hand om dig under vistelsen i barnets hemprovins samt lotsa er igenom hela adoptionsprocessen där.  

Kontakta Adoptionscentrums rådgivare
Våra rådgivare svarar gärna på dina frågor om adoption från Kina och hjälper dig vidare i adoptionsprocessen.

Du kan mejla eller ringa på telefonnummer 08-587 499 00.

 

 

Karta Kina

Vad vet du om Kina? 
Den socialistiska Folkrepubliken Kina är till ytan det största landet i Ostasien (lite mindre än hela Europa) och det folkrikaste landet i världen med 1,4 miljarder invånare. 

I huvudstaden Peking bor det 22,5 miljoner människor. Den största staden är dock hamnstaden Guangzhou i södra Kina, där det bor cirka 44 miljoner människor. Shanghai är en annan av de större städerna i Kina med cirka 35 miljoner invånare. Trots att det är 1 200 km från Peking till Shanghai tar det endast 4,5 timmar att åka snabbtåg mellan städerna. 

Det officiella språket i Kina är mandarin, som ofta kallas för kinesiska. Mandarin är ett av världens äldsta språk och talas av cirka 90 procent av befolkningen i Kina. Det finns både stora och små dialektala skillnader inom mandarin, ungefär som skillnaden mellan svenska och tyska eller skånska och dalmål. I Kina finns även många minoritetsfolk med egna språk.

Den kinesiska maten är ett moderkök som tillsammans med det romerska och iranska köket sägs vara grunden för all matlagning i världen. De mest kända rätterna är Pekingankan och de små degknytena som kallas för dumplings. Tofun härstammar också från Kina och hittas i recept som är över 2000 år gamla. 

Den socialistiska Folkrepubliken Kina styrs av landets kommunistiska parti och är en enpartistat. De dominerande religionerna i landet är buddhism, daoism, islam och kristendom. Dessa religioner är officiellt erkända i landet. Även konfucianismen är tillåten och erkänd men anses inte vara en religion utan en filosofi.

Läs mer om Kina på Regeringskansliets hemsida.

Så här går en adoption från Kina till 
Vi hjälper dig att sammanställa din adoptionsansökan till Kina. När vi har matchat ett barn med dig dröjer det ungefär 1,5 till fyra månader innan det är dags att resa till Kina för att träffa ditt efterlängtade barn och genomföra adoptionen.

Vem kan ansöka om att adoptera?
Makar (man och hustru) som fyllt 30 år, har ett giltigt medgivande och har varit gifta i minst två år (sambotid räknas om man har varit gifta kortare tid) är välkomna att ansöka om att adoptera från Kina. Även ensamstående är välkomna att ansöka.

Barnen
De flesta barn som blir adopterade till Sverige är drygt ett år och upp till fem år gamla och har någon typ av särskilda behov, De bor på barnhem och är väl omhändertagna av personalen där. Matchningen mellan barn och föräldrar görs i ett online-baserat ansökningssystem hos centralmyndigheten i Kina.

Barnen har vanligtvis övergivits anonymt. Om det inte går att finna barnets föräldrar eller om de givit samtycke till adoption försöker man först placera barnet i landet, innan det kan bli aktuellt för en internationell adoption.

Resan till Kina och hemkomsten
Du kan med fördel börja resan med någon eller några dagar i Peking innan själva adoptionsprocessen inleds, för att utforska staden och den kinesiska kulturen. Vår medarbetare Christina Wang håller ett informationsmöte efter ankomsten. 

Resebyrån CWTS i Kina sköter bokning av hotell och inrikesresor och lägger upp ett program för vistelsen i provinsen. Efter några dagar i Peking reser du till provinshuvudstaden där du får träffa barnet och genomföra adoptionsceremonin på det lokala Civil Affairs kontor. Den totala vistelsetiden i landet är 14 dagar.

Eftersom både Sverige och Kina har skrivit på Haagkonventionen, behöver barnet endast folkbokföras i Sverige vid hemkomst för att bli svensk medborgare, förutsatt att minst en av föräldrarna har svenskt medborgarskap. 

Uppföljningsrapporter
Uppföljningsrapporterna till ursprungslandet är en viktig del av adoptionsprocessen. Vid adoption från Kina förbinder du dig att skicka sex uppföljningsrapporter under fem år. De första tre rapporterna skall skrivas av din utredare.  

 Läs mer om uppföljningsrapporter till Kina.