Taiwan

Du som adopterar från Taiwan blir väl omhändertagen och får stöd av en lokal socialarbetare under hela processen i landet. Socialarbetarna är mycket uppskattade av de familjer som adopterar från landet.

Adoptionscentrum har förmedlat adoptioner från Taiwan mellan 1980–1990 och startade 2014 det pågående samarbetet med Cathwel Service. Från och med 2022 har vi även samarbete med Good Shepherd Welfare St. Lucy Center.

Vem kan ansöka om att adoptera?

Cathwel Service: Makar (man och hustru) som fyllt 30 år, har ett giltigt medgivande och har varit sammanboende i minst fem år och är gifta, är välkomna att ansöka om att adoptera från Taiwan. Ensamstående är välkomna att ansöka om barn i skolåldern.

Good Shepherd Welfare St. Lucy Center: Makar (man och hustru) som fyllt 30 år, har ett giltigt medgivande och har varit gifta i minst tre år, är välkomna att ansöka om att adoptera från Taiwan. Ensamstående är välkomna att ansöka om barn i skolåldern.

Barnen

De flesta av barnen som blir adopterade till Sverige är strax under tre år och upp till fem år gamla, de bor på barnhem eller i familjehem och är väl omhändertagna. Matchningen mellan barn och föräldrar görs av Cathwel Service/Good Shepherd Welfare St Lucy Center.

Den biologiska familjen är ofta med och väljer adoptivföräldrar till barnet. Den biologiska mamman har också möjlighet att träffa de blivande adoptivföräldrarna när de kommer till Taiwan.

Kontakta Adoptionscentrums rådgivare

Våra rådgivare svarar gärna på dina frågor om adoption från Taiwan och hjälper dig vidare i adoptionsprocessen.

Du kan mejla eller ringa på telefonnummer 08-587 499 00.

Vad vet du om Taiwan?

Taiwan tillhör en ögrupp i Stilla havet och utgör tillsammans med öarna Pescadorerna, Jinmen och Matsuöarna ett territorium som de flesta av världens länder inte erkänt som eget land/stat. 

Det bor 23 miljoner människor i Taiwan, varav tre miljoner bor i huvudstaden Taipei. 

Det officiella språket är mandarin/kinesiska. Ursprungsbefolkningen består av 16 olika minoritetsfolk som är besläktade med andra polynesiska och malajiska folkgrupper från Stilla havet och Sydostasien, men idag utgör dessa  endast två procent av befolkningen.

På 1600-talet började ön koloniseras av kineser från fastlandet. Den största folkgruppen idag är taiwaneser som härstammar från kineserna som koloniserade ön.  

Den taiwanesiska maten är en fantastisk blandning av det polynesiska-, japanska- och kinesiska köket. Man äter mycket färska fisk- och skaldjursrätter och har även influenser av spanska tapas och turkiska meze.

Taiwan är en marknadsekonomi med välutvecklad tillverkningsindustri och stor internationell export.

Läs mer om Taiwan på Regeringskansliets hemsida

Så här går en adoption från Taiwan till

Vi hjälper dig att sammanställa din adoptionsansökan till Taiwan. 

Därefter dröjer det mellan ett par månader till ett år tills du blir matchad med ett barn. En matchningskommitté bestående av representanter från Cathwel Service/Good Shepherd Welfare St Lucy Center och barnets socialarbetare godkänner matchningen mellan barn och familj. Kommittén utgår från barnets behov och de sökandes kapacitet och resurser. I förekommande fall, presenteras sedan familjens handlingar och foton för den biologiska mamman/föräldrarna/släktingarna som får vara med i urvalsprocessen.

Därefter dröjer det cirka ett 6-8 månader innan det är dags att resa för att träffa ditt efterlängtade barn och genomföra adoptionen.

Resan till Taiwan och hemkomsten

Om du vill utforska Taiwan och dess kultur kan resan med fördel börja några dagar innan själva adoptionsprocessen inleds. Det ger dig chans att landa i landet och kulturen.

Adoptionsprocessen inleds med ett informationsmöte på Cathwel Service/Good Shepherd Welfare St Lucy Center. Därefter får du träffa barnet.

För adoptionerna via Cathwel Service krävs i dagsläget två resor. Under den första resan träffar man och lär känna barnet under ca en vecka. Man deltar också i ett möte på domstolen. Därefter reser man hem. Man är sedan välkommen tillbaka när domstolen har fattat beslut om adoptionen, vilket dröjer ca 2-4 månader. Vistelsen under resa två är 1-2 veckor lång. Större delen av tiden har man barnet i sin vård.

För adoptionerna förmedlade via St Lucy genomförs en resa till Taiwan efter att domen om adoption har vunnit laga kraft. Efter en invänjningsperiod på några dagar får man barnet i sin vård. Den totala vistelsetiden är ca en vecka.

När du kommit hem ska du anmäla barnet hos Skatteverket, som automatiskt erkänner det taiwanesiska adoptionsbeslutet och då får barnet svenskt medborgarskap om minst en av adoptivföräldrarna är svensk medborgare.

Uppföljningsrapporter

Uppföljningsrapporterna till ursprungslandet är en viktig del av adoptionsprocessen. Du som adopterat från Taiwan förbinder dig att skicka uppföljningsrapporter under minst sju år. I vissa fall kan rapporteringen pågå tills barnet fyller 18 år.

Läs mer om uppföljningsrapporter till Taiwan.

artikeln uppdaterades 26 juli 2024